Sejrový noky

Dalším z receptů našich babiček budou sejrový noky. K jejich přípravě se využívala kukuřičná krupice a tak nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží význam kukuřice v 19. století.

Ingredience
  • ¼ kg kukuřičné krupice
  • ¾ l vody
  • hrnek kysané smetany
  • 15 dkg nastrouhaného hořčáku (tvarohový sýr s kořením)
  • sůl
  • sádlo na opečení noků
  • 1 cibule na osmažení

Do vroucí osolené vody vmícháme krupici a za občasného míchání uvaříme. Pak ji necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty vykrajujeme lžící nočky a ty opečeme na rozehřátém sádle do zlatova. Na talíře dáme opečené noky a na vrch smetanu rozmíchanou s hořčákem. Polijeme osmaženou nakrájenou cibulkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?