Sejrový noky
Dalším z receptů našich babiček budou sejrový noky. K jejich přípravě se využívala kukuřičná krupice a tak nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží význam kukuřice v 19. století.
- ¼ kg kukuřičné krupice
- ¾ l vody
- hrnek kysané smetany
- 15 dkg nastrouhaného hořčáku (tvarohový sýr s kořením)
- sůl
- sádlo na opečení noků
- 1 cibule na osmažení
Do vroucí osolené vody vmícháme krupici a za občasného míchání uvaříme. Pak ji necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty vykrajujeme lžící nočky a ty opečeme na rozehřátém sádle do zlatova. Na talíře dáme opečené noky a na vrch smetanu rozmíchanou s hořčákem. Polijeme osmaženou nakrájenou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.