Sejrový noky
Dalším z receptů našich babiček budou sejrový noky. K jejich přípravě se využívala kukuřičná krupice a tak nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží význam kukuřice v 19. století.
- ¼ kg kukuřičné krupice
- ¾ l vody
- hrnek kysané smetany
- 15 dkg nastrouhaného hořčáku (tvarohový sýr s kořením)
- sůl
- sádlo na opečení noků
- 1 cibule na osmažení
Do vroucí osolené vody vmícháme krupici a za občasného míchání uvaříme. Pak ji necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty vykrajujeme lžící nočky a ty opečeme na rozehřátém sádle do zlatova. Na talíře dáme opečené noky a na vrch smetanu rozmíchanou s hořčákem. Polijeme osmaženou nakrájenou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?