Rybí polévka z rodinného receptáře Vladimíry Jakouběové

Na štědrovečerní stůl má přijít devatero pokrmů a neměla by chybět ryba. V čase našich babiček nejen pečený kapr, ale i rybí polévka. Jak při její přípravě postupovala babička Vladimíry Jakouběové zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 kapří hlavy
  • jikry
  • mlíčí
  • 20 dkg kořenové zeleniny
  • 6 dkg másla
  • 6 dkg hladké mouky
  • špetka zázvoru
  • 5 zrnek celého pepře
  • stroužek česneku
  • malá cibule
  • 2 l vody
  • osmažená houska

Rybí hlavy, cibuli a česnek povaříme, až jde maso oddělit od kostí. Rybí maso protlačíme cedníkem a zalijeme částí vývaru. Přidáme nastrouhanou zeleninu, sůl. Povaříme a prolisujeme. Zahustíme světlou jíškou zředěnou studenou vodou. Polévku zavaříme mírným varem, přidáme oprané jikry a mlíčí a dovaříme. Okořeníme zázvorem, nebo muškátovým oříškem. Podáváme s osmaženou houskou.