Rybí polévka z rodinného receptáře Vladimíry Jakouběové
Na štědrovečerní stůl má přijít devatero pokrmů a neměla by chybět ryba. V čase našich babiček nejen pečený kapr, ale i rybí polévka. Jak při její přípravě postupovala babička Vladimíry Jakouběové zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.
- 2 kapří hlavy
- jikry
- mlíčí
- 20 dkg kořenové zeleniny
- 6 dkg másla
- 6 dkg hladké mouky
- špetka zázvoru
- 5 zrnek celého pepře
- stroužek česneku
- malá cibule
- 2 l vody
- osmažená houska
Rybí hlavy, cibuli a česnek povaříme, až jde maso oddělit od kostí. Rybí maso protlačíme cedníkem a zalijeme částí vývaru. Přidáme nastrouhanou zeleninu, sůl. Povaříme a prolisujeme. Zahustíme světlou jíškou zředěnou studenou vodou. Polévku zavaříme mírným varem, přidáme oprané jikry a mlíčí a dovaříme. Okořeníme zázvorem, nebo muškátovým oříškem. Podáváme s osmaženou houskou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.