Rosolka s bejlím
V kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale chystaly také nápoje. Nejen léčivé, ale i ty pro radost. Z pálenky, kterou vypálili dědečkové, chystaly babičky různé likéry. Vladimíra Jakouběová vybrala rosolku s bejlím. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 0,7 l pálenky
- 20 dkg hnědého cukru
- 2 snítky bazalky
- 3 snítky šalvěje
- 3 lístky levandule
- 1 lžíce sušeného heřmánku pravého
- snítka rozmarýnu
Bylinky dáme do sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Lahev uzavřeme a necháme stát šest týdnů na slunném místě. Dvakrát týdně obsah protřepeme. Hotový likér přecedíme přes plátýnko a nalijeme do čisté tmavé lahve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?