Rosolka s bejlím
V kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale chystaly také nápoje. Nejen léčivé, ale i ty pro radost. Z pálenky, kterou vypálili dědečkové, chystaly babičky různé likéry. Vladimíra Jakouběová vybrala rosolku s bejlím. Natáčel Jaroslav Hoření.
Ingredience
- 0,7 l pálenky
- 20 dkg hnědého cukru
- 2 snítky bazalky
- 3 snítky šalvěje
- 3 lístky levandule
- 1 lžíce sušeného heřmánku pravého
- snítka rozmarýnu
Bylinky dáme do sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Lahev uzavřeme a necháme stát šest týdnů na slunném místě. Dvakrát týdně obsah protřepeme. Hotový likér přecedíme přes plátýnko a nalijeme do čisté tmavé lahve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.