Rosolka s bejlím

V kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale chystaly také nápoje. Nejen léčivé, ale i ty pro radost. Z pálenky, kterou vypálili dědečkové, chystaly babičky různé likéry. Vladimíra Jakouběová vybrala rosolku s bejlím. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 0,7 l pálenky
  • 20 dkg hnědého cukru
  • 2 snítky bazalky
  • 3 snítky šalvěje
  • 3 lístky levandule
  • 1 lžíce sušeného heřmánku pravého
  • snítka rozmarýnu

Bylinky dáme do sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Lahev uzavřeme a necháme stát šest týdnů na slunném místě. Dvakrát týdně obsah protřepeme. Hotový likér přecedíme přes plátýnko a nalijeme do čisté tmavé lahve.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...