Roháč na svatého Martina

Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg cukru
  • 2 dkg droždí
  • vlažné mléko podle potřeby
  • 1 vejce
  • sůl
  • 3 dkg sádla
  • vejce na potření
  • tuk na plech
Ingredience
  • Tvarohová nádivka:
  • 40 dkg tvarohu
  • cukr
  • vejce
  • trochu skořice

Do mouky rozdrobíme droždí a s trochou mléka v důlku rozděláme na kašičku, pocukrujeme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, sůl, máslo, zbytek mléka a zaděláme těsto. Necháme v teple dobře vykynout.

Pak ho na pomoučeném vále rozdělíme na čtyři díly, rozválíme, jeden naplníme nádivkou. Pak přes něj přeložíme druhý plát, opět naplníme nějakou nádivkou a oba naplněné pláty opatrně svineme do jedné podkovy. Totéž uděláme se zbylými dvěma plackami.

Oba roháče, dáme na vymazaný plech, potřeme vejcem, necháme nakynout a v předehřáté troubě dobře upečeme.