Vanilkové rakvičky podle Knihy cukrářských receptů a návodů turnovského cukráře Jíny

Mezi nejoblíbenější české zákusky patřily a dodnes patří rakvičky. Dozvíme se něco o jejic historii a přidáme jeden z prověřených receptů z počátku 20. století.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Ingredience
  • 30 dkg cukru
  • 8 žloutků
  • 1 vejce
  • vanilka

Cukr a žloutky hodně vyšleháme, pak přidáme 1 vejce a vanilku a ještě našleháme. Vyšlehanou hmotu plníme sáčkem do štětečkem lehce vymazaných moukou vysypaných formiček. Kdyby se vymazávaly kakaovým máslem, nemusíme moučit a budou od forem hladké. Pečeme v normální teplotě. Ze začátku trošku pootevřeme, by dobře napekly. Dopékáme volněji, by vyschly a daly se dobře vyklepnout. Po zchladnutí zdobíme dobře našlehanou smetanou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.