Vanilkové rakvičky podle Knihy cukrářských receptů a návodů turnovského cukráře Jíny
Mezi nejoblíbenější české zákusky patřily a dodnes patří rakvičky. Dozvíme se něco o jejic historii a přidáme jeden z prověřených receptů z počátku 20. století.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
- 30 dkg cukru
- 8 žloutků
- 1 vejce
- vanilka
Cukr a žloutky hodně vyšleháme, pak přidáme 1 vejce a vanilku a ještě našleháme. Vyšlehanou hmotu plníme sáčkem do štětečkem lehce vymazaných moukou vysypaných formiček. Kdyby se vymazávaly kakaovým máslem, nemusíme moučit a budou od forem hladké. Pečeme v normální teplotě. Ze začátku trošku pootevřeme, by dobře napekly. Dopékáme volněji, by vyschly a daly se dobře vyklepnout. Po zchladnutí zdobíme dobře našlehanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.