Koláče se sladkým zelím

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutou tradici zábav zvaných Cecilka a přidají recept na koláče se sladkým zelím.

Ingredience
  • ½ kg mouky
  • 3 dkg droždí
  • 2 dcl mléka
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 70 dkg hlávkového zelí
  • 20 dkg cukru
  • 1 cibule
  • sádlo

Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na másle, přidáme krystalový cukr, necháme rozpustit, přidáme nakrájené zelí, opražíme, podlijeme trochou vody a udusíme doměkka. Z cukru, mléka a droždí připravíme kvásek, který vypracujeme s moukou, se solí a žloutky na jemné těsto. Necháme vykynout, vyválíme a vykrojíme kolečka, Polovinu koleček dáme na plech, naplníme vychlazenou náplní, přikryjeme druhým kolečkem, stlačíme, propíchneme vidličkou a upečeme.