Koláče se sladkým zelím
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutou tradici zábav zvaných Cecilka a přidají recept na koláče se sladkým zelím.
- ½ kg mouky
- 3 dkg droždí
- 2 dcl mléka
- 5 dkg cukru
- 5 dkg másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 70 dkg hlávkového zelí
- 20 dkg cukru
- 1 cibule
- sádlo
Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na másle, přidáme krystalový cukr, necháme rozpustit, přidáme nakrájené zelí, opražíme, podlijeme trochou vody a udusíme doměkka. Z cukru, mléka a droždí připravíme kvásek, který vypracujeme s moukou, se solí a žloutky na jemné těsto. Necháme vykynout, vyválíme a vykrojíme kolečka, Polovinu koleček dáme na plech, naplníme vychlazenou náplní, přikryjeme druhým kolečkem, stlačíme, propíchneme vidličkou a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.