Posvícenské koláče ze Železnobrodska
Mezi nejvýznamnější akce v dobách našich babiček patřilo svatováclavské posvícení. A na takový svátek bylo potřeba navařit a napéct. Mimo jiné i svatováclavské koláče. Jak na ně, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 3 dkg droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 dcl vlažného mléka
- 20 dkg hladké a 20 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 1/2 lžičky soli
- 25 dkg másla
- 3 žloutky
- rozpuštěné máslo
- rum na pomazání
Do hrnečku dáme mléko, droždí a lžíci cukru a zaděláme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl promícháme a vlijeme kvásek. Přidáme žloutky a změklé máslo. Vypracujeme těsto a uložíme ho na 1 hodinu do chladna. Mezitím si připravíme náplň: ½ kg tvarohu, 1 žloutek a cukr utřeme do hladka.
Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm, naplníme, svážeme protilehlé cípky a přeneseme na vymazaný velký hluboký plech a asi 20 minut pečeme. Vytažené z trouby ihned pocákáme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.