Posvícenské koláče ze Železnobrodska

Mezi nejvýznamnější akce v dobách našich babiček patřilo svatováclavské posvícení. A na takový svátek bylo potřeba navařit a napéct. Mimo jiné i svatováclavské koláče. Jak na ně, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 3 dkg droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 dcl vlažného mléka
  • 20 dkg hladké a 20 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 dkg másla
  • 3 žloutky
  • rozpuštěné máslo
  • rum na pomazání

Do hrnečku dáme mléko, droždí a lžíci cukru a zaděláme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl promícháme a vlijeme kvásek. Přidáme žloutky a změklé máslo. Vypracujeme těsto a uložíme ho na 1 hodinu do chladna. Mezitím si připravíme náplň: ½ kg tvarohu, 1 žloutek a cukr utřeme do hladka.

Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm, naplníme, svážeme protilehlé cípky a přeneseme na vymazaný velký hluboký plech a asi 20 minut pečeme. Vytažené z trouby ihned pocákáme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme cukrem.