Pokroutky čokoládové
V dobách našich babiček trvaly vánoční svátky 12 dnů až do Tří králů. 28. prosince se slavil svátek Mláďátek. Nejen o tom, ale i čokoládových dobrotách, si redaktor Jaroslav Hoření povídal s Vladimírou Jakouběovou.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Promíchej dobře 25 dkg strouhané čokolády, 12 dkg strouhaných mandlí a 9 dkg jemně krájeného citronátu. Pak uvař 25 dkg cukru s 5 lžícemi vody několik minut, přilij to k předešlému, a nalij to na ploché talíře porculánové, namazané olejem asi 1/2 cm vysoko a rozkrájej hmotu druhého dne v malé kousky asi 11/2 cm dlouhé a široké. Nakrájené kousky zabal je do celofánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.