Pojizerské perníčky mikulášské

Pro tento recept, který z kuchařek našich babiček vybrali etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření, budeme potřebovat především med a koření. Tyto dvě suroviny určují, jak moc nám budou chutnat mikulášské perníčky.

Ingredience
  • 25 dkg medu
  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 žloutky
  • 1 dkg spěšné soli neboli amonia
  • 8 tlučených hřebíčků,
  • 1/2 lžičky tlučeného nového koření
  • 1 lžíce tlučeného anýzu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • žitná mouka podle potřeby

Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser