Pojizerské perníčky mikulášské
Pro tento recept, který z kuchařek našich babiček vybrali etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření, budeme potřebovat především med a koření. Tyto dvě suroviny určují, jak moc nám budou chutnat mikulášské perníčky.
- 25 dkg medu
- 15 dkg cukru
- 2 lžíce vody
- 2 žloutky
- 1 dkg spěšné soli neboli amonia
- 8 tlučených hřebíčků,
- 1/2 lžičky tlučeného nového koření
- 1 lžíce tlučeného anýzu
- 1 lžíce mleté skořice
- žitná mouka podle potřeby
Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.