Podmáslový getzen
Původ tohoto receptu z kuchyní našich babiček je v Německu, ale rozšířil se i k nám. Budou to placky, pro které bychom u nás našly srovnání s bramborákem. Říká se jim getzen a recept na ně má Vladimíra Jakouběová.
¾ kg syrových, oloupaných brambor nastrouháme a lehce vymačkáme. Smícháme s nasekanou cibulí, solí, pepřem a dostatkem drceného kmínu, dále pak s ½ l podmáslí. Přepustíme 40 dkg špeku a polovinu zamícháme do bramborové hmoty. Vše rozprostřeme na vymazaný železný pekáč a navrch dáme druhou polovinu špeku. V troubě upečeme do zlatohněda a podáváme s borůvkovým kompotem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.