Pečený králík s nadívajnou z Pojizeří
Pokud patříte mezi ty, kteří hledají inspiraci co uvařit, tak právě pro vás máme tip na pečeného králíka s nadívajnou. V těchto receptech se také dozvíte, kolik chodů míval měšťanský oběd.
- 1 králík
- 4 stroužky česneku
- sůl
- sádlo
- nádivka: 5 starších žemlí
- 3 vejce
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- muškátový oříšek
- 2 dcl mléka
- lžíce másla
- 1 králičí játra
- 1 cibule
- zelená petrželka
Králíka naporcujeme, porce potřeme sádlem, osolíme a ze všech stran na ně rozetřeme rozmačkaný česnek. Žemle pokrájíme na kostičky a zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme nechali rozpustit máslo. Necháme vsáknout. Přidáme na malé kousky pokrájená játra, rozmačkaný česnek, pokrájenou cibuli, vejce, osolíme a okořeníme. Dobře promícháme. Pekáč vytřeme sádlem a vložíme nádivku. Na ni naskládáme maso a lehce ho do nádivky vtlačíme. Přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme do změknutí masa. Podáváme s bramborami omaštěnými domácím máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.