Parma pečená s omáčkou podle Sandtnerové
Pro základní surovinu tohoto receptu se nevydáme za zahrádku, do sadu ani do lesa, ale k vodě. Budeme péct ryby. Vladimíra Jakouběová zalistovala v jedné ze starých kuchařek a vybrala parmu pečenou s omáčkou. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:
Očištěná, vykuchaná, oškrábaná ryba se vypere, nakrájí na dílky, osolí, pokape citronovou šťávou a dá se 15 minut odležet. Potom se maso potře dobře rozehřátým máslem, namočí v rozšlehaných vejcích, obalí ve strouhané žemli a v rozpáleném másle osmaží po obou stranách.
Hotová ryba se vloží na mísu a podává se se studenou máslovou omáčkou, která se připraví z jíšky a hovězího vývaru. K dochucení omáčky se přidá citronová šťáva, pepř, žloutky, máslem utřená sardel a sekaná petržel.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?