Parma pečená s omáčkou podle Sandtnerové

Pro základní surovinu tohoto receptu se nevydáme za zahrádku, do sadu ani do lesa, ale k vodě. Budeme péct ryby. Vladimíra Jakouběová zalistovala v jedné ze starých kuchařek a vybrala parmu pečenou s omáčkou. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Očištěná, vykuchaná, oškrábaná ryba se vypere, nakrájí na dílky, osolí, pokape citronovou šťávou a dá se 15 minut odležet. Potom se maso potře dobře rozehřátým máslem, namočí v rozšlehaných vejcích, obalí ve strouhané žemli a v rozpáleném másle osmaží po obou stranách.

Hotová ryba se vloží na mísu a podává se se studenou máslovou omáčkou, která se připraví z jíšky a hovězího vývaru. K dochucení omáčky se přidá citronová šťáva, pepř, žloutky, máslem utřená sardel a sekaná petržel.