Ocet z bejlí
Naše babičky si doma vyráběly ocet a ten měl ne vždy příjemnou chuť. Mohly mu ji dodat bylinky. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Bylinkový ocet se bude hodit na různé letní saláty a další jídla a bude chutnější než obyčejný ocet.
- 5 l láhev od okurek
- 4 l domácího ovocného octa
- celerová nať
- petrželová nať
- tymián
- pažitka
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 5 oloupaných malých cibulek (šalotky)
Do láhve od okurek vložíme po jedné hrsti celerové natě, petrželové natě a estragonu, asi půl hrsti tymiánu a pažitky. Postupně přidáme česnek, bobkový list a cibulky a vše pak zalijeme octem. Láhev uzavřeme a necháme jeden měsíc stát. Poté můžeme jarní bylinkový ocet přecedit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.