Ocet z bejlí

Naše babičky si doma vyráběly ocet a ten měl ne vždy příjemnou chuť. Mohly mu ji dodat bylinky. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Bylinkový ocet se bude hodit na různé letní saláty a další jídla a bude chutnější než obyčejný ocet.

Ingredience
  • 5 l láhev od okurek
  • 4 l domácího ovocného octa
  • celerová nať
  • petrželová nať
  • tymián
  • pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 oloupaných malých cibulek (šalotky)

Do láhve od okurek vložíme po jedné hrsti celerové natě, petrželové natě a estragonu, asi půl hrsti tymiánu a pažitky. Postupně přidáme česnek, bobkový list a cibulky a vše pak zalijeme octem. Láhev uzavřeme a necháme jeden měsíc stát. Poté můžeme jarní bylinkový ocet přecedit.