Ocet z bejlí
Naše babičky si doma vyráběly ocet a ten měl ne vždy příjemnou chuť. Mohly mu ji dodat bylinky. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Bylinkový ocet se bude hodit na různé letní saláty a další jídla a bude chutnější než obyčejný ocet.
Ingredience
- 5 l láhev od okurek
- 4 l domácího ovocného octa
- celerová nať
- petrželová nať
- tymián
- pažitka
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 5 oloupaných malých cibulek (šalotky)
Do láhve od okurek vložíme po jedné hrsti celerové natě, petrželové natě a estragonu, asi půl hrsti tymiánu a pažitky. Postupně přidáme česnek, bobkový list a cibulky a vše pak zalijeme octem. Láhev uzavřeme a necháme jeden měsíc stát. Poté můžeme jarní bylinkový ocet přecedit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka