Jahelník s ovocem a oříšky
Mezi omezené možnosti uchovávání ovoce v dobách našich babiček patřilo sušení. Jak se ovoce sušilo a jak z něj připravit jahelník, ví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Ingredience
- ¼ kg jahel
- ¾ l mléka
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 4 vejce
- 3 dkg másla
- ¼ kg sušeného ovoce (švestky, jablka) a ořechů (vlašské, lískové)
Jáhly důkladně vypereme v horké vodě. Nasypeme do osoleného a oslazeného mléka a za stálého míchání vaříme do změknutí jahel. Do horké kaše zamícháme máslo, pokrájené ovoce a ořechy a necháme zchladnout. Pak přidáme žloutky a opatrně vmícháme sníh z bílků. Urovnáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na talíři pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.