Jahelník s ovocem a oříšky

Mezi omezené možnosti uchovávání ovoce v dobách našich babiček patřilo sušení. Jak se ovoce sušilo a jak z něj připravit jahelník, ví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ¼ kg jahel
  • ¾ l mléka
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 3 dkg másla
  • ¼ kg sušeného ovoce (švestky, jablka) a ořechů (vlašské, lískové)

Jáhly důkladně vypereme v horké vodě. Nasypeme do osoleného a oslazeného mléka a za stálého míchání vaříme do změknutí jahel. Do horké kaše zamícháme máslo, pokrájené ovoce a ořechy a necháme zchladnout. Pak přidáme žloutky a opatrně vmícháme sníh z bílků. Urovnáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na talíři pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.