Dědečkovo šípkové víno

Podle receptu dědečka paní Jakouběové si budete moct připravit šípkové víno a navíc se dozvíte o československých patentech z roku 1920, které měly domácí přípravě vín napomoci.

Na 1 kg čerstvých šípků se doporučuje 1 kg cukru a 3 l vody. Vodu svařte s cukrem a nechte vychladnout. Šípky dejte do demižonu, zalijte vodou svařenou s cukrem, přidejte kvasinky, živnou sůl a nádobu uzavřenou kvasnou zátkou postavte na suché a teplé místo se stálou teplotou. Víno nechte kvasit asi měsíc. Po ukončení kvašení víno stočte do demižonu, doslaďte a nechte v chladu několik týdnů (až tři měsíce) zrát. Pak stočte do lahví a odstraňte kal. Čím je víno starší, tím lepší má chuť.