Zápar na nemocné ledviny
Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.
Ingredience
- 3 díly celíku zlatobýlu (nať a květ)
- 1 díl přesličky rolní (nať)
- 1 díl vrbice bílé
Dvě polévkové lžíce směsi bylin zalijeme jedním litrem vařící vody a necháme čtvrt hodiny louhovat. Pijeme třikrát denně jeden šálek vlažného záparu, asi deset minut před jídlem. V období užívání čaje je třeba pít hodně tekutin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.