Kompot z melounu podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Recepty našich babiček nás tentokrát zavedou do městských kuchyní 19. století. Už tehdy se k nám dovážely melouny a dělaly se z nich také kompoty.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Rozpůl meloun, vyndej z něho všechna jádra, rozkrájej ho na stejné kousky, oloupej je a vlož je na misku. Nech na rendlíčku svařit čtvrt libry cukru s půl žejdlíkem vody a šťávou z jednoho citronu, a když se to začíná táhnout, polej tím ten rozkrájený meloun a nech ho tak asi hodinu stát, pak šťávu slej, nech ji opět svařit, meloun urovnej na kompotovou misku, k té zavařenině přidej lžičku rumu a meloun tím polej. Máš-li zavařený rybíz, můžeš to ním povrchu okrášlit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.