Kompot z melounu podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Recepty našich babiček nás tentokrát zavedou do městských kuchyní 19. století. Už tehdy se k nám dovážely melouny a dělaly se z nich také kompoty.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Rozpůl meloun, vyndej z něho všechna jádra, rozkrájej ho na stejné kousky, oloupej je a vlož je na misku. Nech na rendlíčku svařit čtvrt libry cukru s půl žejdlíkem vody a šťávou z jednoho citronu, a když se to začíná táhnout, polej tím ten rozkrájený meloun a nech ho tak asi hodinu stát, pak šťávu slej, nech ji opět svařit, meloun urovnej na kompotovou misku, k té zavařenině přidej lžičku rumu a meloun tím polej. Máš-li zavařený rybíz, můžeš to ním povrchu okrášlit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka