Srnčí na víně
Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou přípravu srnčího na víně a také historii lovu zvěře.
Ingredience
- 1,5 kg srnčí kýty
- 8 dkg slaniny
- 10 dkg másla
- 1 velká cibule
- 1 větší mrkev
- 1/2 většího celeru
- 1 petržel
- 8 celých pepřů
- 4 zrna nového koření
- 1 velký bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- 1/3 l červeného vína
- 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky citrónové šťávy
- 1/2 lžičky cukru
- kousek citrónové kůry
Odleželou a očištěnou zvěřinu dobře omyjeme. Protáhneme slaninou a osolíme. Na máslo dáme kořenovou zeleninu, cibuli, citrónovou kůru, pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Pak vložíme zvěřinu, pečeme v mírně vyhřáté troubě a podléváme červeným vínem. Když je zvěřina měkká, šťávu protřeme sítem, zaprášíme moukou a necháme přejít var. Podle chuti přidáme cukr, nebo citrónovou šťávu. Podáváme jemným houskovým knedlíkem a kompotem z rybízu, jeřabin nebo brusinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka