Skopové maso s kapustou podle České kuchařky Hanny Dumkové
Dalším receptem z dob našich babiček je skopové maso s kapustou z České kuchařky Hanny Dumkové, se kterou se také blíže seznámíme.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Skopové maso se vypere, uvaří se zeleninou. Z kapusty se svrchní listy odstraní, očistí a nakrájí buď na čtvrtky, aneb se z každého listu zvláště vyříznou řapíky, vyprané listy se dají na pekáč, až počne voda vařit, voda se scedí, nalije se na to skopové polévky, přidají 3 stroužky utřeného česneku, trochu pepře a marjánky, vše se na měkko uvaří, zapraží růžovou jíškou.
Byla-li kapusta na čtvrtky rozkrájena, upraví se pozorně na talíři, aby se neporouchala, a jíška se protlačí do polévky, v níž byla kapusta vařena; maso se v tom ohřeje, úhledně vloží pak na mísu doprostřed, a kapusta kolem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka