Knedle s jabčaty z podhůří Jizerských hor
Pokud vám připadá, že máte práce nad hlavu a uvařit si něco dobrého je zbytečný luxus, tak vám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, co všechno museli zvládat hospodáři a hospodyně v dobách našich babiček a ještě při tom stihali vařit. Třeba knedle s jabčaty.
- 1 kg strouhaných jablek
- 25 dkg hrubé mouky
- strouhaný tvrdý tvaroh, nebo perník
- moučkový cukr
- kousek másla
Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme asi 2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem, tvarohem, nebo perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.