Knedle s jabčaty z podhůří Jizerských hor

Pokud vám připadá, že máte práce nad hlavu a uvařit si něco dobrého je zbytečný luxus, tak vám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, co všechno museli zvládat hospodáři a hospodyně v dobách našich babiček a ještě při tom stihali vařit. Třeba knedle s jabčaty.

Ingredience
  • 1 kg strouhaných jablek
  • 25 dkg hrubé mouky
  • strouhaný tvrdý tvaroh, nebo perník
  • moučkový cukr
  • kousek másla

Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme asi 2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem, tvarohem, nebo perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem.