Kuřecí polévka se zázvorem podle receptu z Pojizeří
Když se za časů našich babiček blížila zima, měnila se podle toho i strava. Měla nejen zasytit, a také zahřát. Z koření k tomu sloužil třeba zázvor. Patří například do kuřecí polévky podle receptu z Pojizeří, který mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ½ kg kuřecích drůbků
- 4 mrkve
- 1 malý celer
- 3 brambory
- 2 petržele
- 4 dkg zázvoru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžička celého pepře
- sůl
- petrželka
Kuřecí drůbky omyjeme a osušíme. Polévkovou zeleninu omyjeme a brambory očistíme a pokrájíme na kostičky. Oloupaný zázvor, cibuli a česnek posekáme. Drůbky opečeme na másle, vyndáme na talíř. Na stejném tuku pak osmahneme zázvor, cibulí a česnek. Znovu přidáme drůbky, celý pepř, 1 lžičku soli a 1 l vody. Uvedeme do varu.
Vývar vaříme asi ¾ hodiny a průběžně sbíráme pěnu. Poté vývar scedíme. Polévkovou zeleninu a brambory lehce osmahneme na másle, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.