Hrachovník
S Vladimírou Jakouběovou si budeme povídat o hrachu a také přidáme recept na hrachovník. Recepty našich babiček připravuje redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Vař půl druhého žejdlíka hrachu, přidej k němu půl rozkrájené cibule, rozkrájenou malou petružel a půl celeru; uvař to do měkka a přeceď to. Utři na misce čtvrt libry másla, přidej přecezeny hrách, pět žloutků, čtvrt libry strouhaného parmazánu, jednu rozstrouhanou žemličku a soli. Rozmíchej to dobře, vymaž formu máslem, posypej ji strouhanou žemličkou, dej to do ní, a nech hodinu peci. Vyklop pak hrachovník, posyp jej strouhaným parmazánem a dej na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.