Hlávkový salát nadívaný

Mezi i nám známou jarní zeleninu patří hlávkový salát. Jak jej podávat s octovým nálevem snad vysvětlovat nemusíme a tak pro nás mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření něco složitějšího. Hlávkový salát nadívaný.

Recept v podobě jak jej uvádí dobová kuchařka:

Ober z několika hlávek salátu spodní zelené listy, salát vyper a nech ho asi dvě minuty ve vodě vařit, potom ho vyndej a vhoď do studené vody, z té pak ho opět vyjmi, rozeber všecky listy až dovnitř, dej však pozor, aby se neulámaly, a rozlož hlávky na prkénko, aby osákly.

Zatím usekej libru vepřového libového a půl libry uzeného masa, dej ho na misku, vraz k němu jedno celé vejce a jeden žloutek, přidej k tomu 15 dkg másla, na drobno nakrájené a rozpuštěné slaniny, půl ostrouhané, ve vodě namočené a vymačkané žemličky, osol a opepři to dle libosti, a hodně to promíchej; nyní tím pomaž každý salátový list až dovnitř, přitlač listy k sobě a hlávky opět hezky urovnej, pak je vlož na kastrol na kus másla a nech je dusit, přičemž častěji dohlížet a polívku přilévat musíš, aby se nepřipálily.

Potom vyndej hlávky na jiný kastrol, do šťávy vmíchej trochu mouky a přilej ještě trochu hovězí polívky, upal do hnědá kousek cukru, vlej na něj omáčku, zamíchej a proceď ji na salát. Okořenit to můžeš dle libosti.