Svítek s úhelkami a parmazánem
V dobách našich babiček byl velký rozdíl mezi městskou a venkovskou kuchyní. A to i během postní doby, kdy se ve městech chystaly hotové hostiny. A jeden z chodů vyzkoušíme – svítek s úhelkami, tedy žámpiony, a parmazánem.
„Rozstrouhej jednu cibulku, zpěň ji na másle, přidej k tomu dobře umyté úhelky, trochu citrónové šťávy a soli; nech je dusit, až změknou; rozsekej je pak na drobno a promíchej je se čtvrt librou rozstrouhaného parmazánu. Utři na misce čtyry loty másla, přidej k němu osm žloutků, tři v mléce máčené a vymačkané žemličky, přidej k tomu úhelky s parmazánem a rozmíchej to dobře.
Vymaž formu máslem, posyp ji strouhanou žemličkou, vlej to do ní, a nech to v troubě zpovolna hodinu péci. Vyklop to na mísu a ozdob to zelenou petruželkou."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka