Kynutý závin s povidly ze Všeně

V receptech našich babiček se dozvídáme nejen, co vařily, ale také v čem a z čeho. Tentokrát se dozvíme, jak se nakupovala sůl a cukr a cukr se nám bude hodit do kynutého závinu. Recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 dkg másla
  • 2 dkg droždí
  • 8 dkg cukru
  • 2 dcl mléka
  • 1 vejce do těsta
  • 1 vejce na potření
  • 30 dkg povidel

Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo s cukrem zatím utřeme do pěny, přidáme mouku, vykynutý kvásek a mléko a vypracujeme v tužší těsto, které se už nelepí na vařečku. Těsto trochu poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak na pomoučeném vále rozválíme na plát, potřeme povidly, okraje přehneme dovnitř a zavineme do závinu.

Dáme na vymazaný plech a necháme ještě zase nakynout. Pak závin potřeme vejcem a upečeme do zlatova.