Zapékanec s hříbkama
Ve srovnání městské a venkovské kuchyně našich babiček, kterému se věnujeme v první části prázdninových receptů, jsme se dostaly k houbám. Zatím co ve městě si považovali lanýžů, na venkově stačili hříbky. Recept na zapékanec s hříbkama připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- sádlo na vymazání pekáče
- 1 hrubě nakrájená větší cibule
- 3–4 hrsti nahrubo nakrájených hříbků
- kousek slaniny
- kmín
- sůl a pepř
- po lžičce nasekané čerstvé majoránky, vopichu a petrželky
- 2 dcl smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Pekáč vymažeme sádlem, posypeme sekanou cibulí a poklademe očištěnými na velké kusy nakrájenými hříbky. Pokmínujeme, osolíme, opepříme, přidáme voňavé bylinky. Rozpálíme troubu a pečeme cca 20 minut, až se houby pěkně škvaří a chytnou zlatavou barvu. Do sladké smetany přidáme mouku a prošleháme. Houby zalijeme a ještě cca 10 minut zapékáme. Smetanová omáčka nesmí mít hustotu kaše, to by nebylo ono. Jen tak lehce v ní houby poválíme. Hotový zapékanec posypeme jemně sekanou petrželkou. Podáváme s dobrým domácím chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.