Sirob z divizny
Divizna velkokvětá je hlavní hrdinkou tohoto receptu z kuchyně našich babiček. Jak z ní připravit likér poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Do hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých květů divizny. Zasypeme vrstvou cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud nádobu zcela nenaplníme. Necháme odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu uzavřeme, zakopeme do jámy na zahradě, kterou zakryjeme dřevěnou deskou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení.
Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.