Jablkový koláč z roku 1905
Když je řeč o staročeských receptech, tak si většinou představujeme jídla sice ze základních, ale poctivých surovin. Ale už před sto lety byly běžné třeba margaríny. A co z nich naše babičky vařily? Podle Vladimíry Jakouběové třeba jablkový koláč.
- 40 dkg hladké mouky
- 18 dkg mletého cukru
- 18 dkg margarínu
- 1 dcl mléka
- 1 vejce
- 1 Oetkerův prášek do pečiva
- 3/4 kg jablek
- 5 lžic krystalového cukru
- rozinky
- skořice
Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalovým cukrem a podusíme. Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek a kolem dokola poklademe kousky změklého tuku. Do důlku vlijeme mléko a vejce. Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Část těsta odkrojíme a dáme stranou.
Větší část těsta vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech. Na těsto rozložíme vychlazená, scezená a okapaná jablka, posypeme rozinkami a skořicí. Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.