Podmáslový getzen
Původ tohoto receptu z kuchyní našich babiček je v Německu, ale rozšířil se i k nám. Budou to placky, pro které bychom u nás našly srovnání s bramborákem. Říká se jim getzen a recept na ně má Vladimíra Jakouběová.
¾ kg syrových, oloupaných brambor nastrouháme a lehce vymačkáme. Smícháme s nasekanou cibulí, solí, pepřem a dostatkem drceného kmínu, dále pak s ½ l podmáslí. Přepustíme 40 dkg špeku a polovinu zamícháme do bramborové hmoty. Vše rozprostřeme na vymazaný železný pekáč a navrch dáme druhou polovinu špeku. V troubě upečeme do zlatohněda a podáváme s borůvkovým kompotem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.