Mrkvance

Mrkev zná každý jako kořenovou zeleninu sladké chuti a oranžové barvy. Je také oblíbeným lékem na řadu neduhů, pokrm z ní připravíte v podobě sladké i slané. Vladimíra Jakouběová pro nás má sladký recept na mrkvance.

Ingredience
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg mrkve
  • 2dkg droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • lžíce másla
  • hrnek mléka
  • povidla
  • tvaroh na strouhání

Mrkev jemně nastrouháme, zalijeme trochou vody, přidáme máslo a dusíme doměkka. Z poloviny šálku mléka, lžičky cukru uděláme kvásek. Do mouky přidáme cukr, špetku soli, kvásek a prolisovanou mrkev, máslo a vejce, vlahé mléko a zaděláme těsto. Po vykynutí uděláme malé vdolečky, upečeme a potřeme povidly a sypeme strouhaným tvarohem.