Maková medová placka z Pojizeří
Kdo se zajímá o pečení, ví, že úspěch hodně záleží na kvalitě mouky. A právě té jsou věnované tyto recepty našich babiček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají postup přípravy makové medové placky.
- 35 dkg hladké mouky
- špetka soli
- 3 dkg cukru s vanilkou
- 5 dkg mletého máku
- 15 dkg másla
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
- Náplň: 15 dkg švestkových povidel
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 2 lžíce medu
- 10 dkg mletého máku
- 4 lžíce mléka
V mouce rozmícháme sůl, cukr s vanilkou a umletý mák. Přidáme máslo, vejce, tekutý med a mléko. Vypracujeme na hladké těsto, rozdělíme na tři díly, které rozválíme na tenké placky. První položíme na slabě pomaštěný plech, potřeme náplní, překryjeme druhou, potřeme náplní a navrch zakryjeme třetím dílem, potřeme vajíčkem a upečeme.
Příprava náplně: švestková povidla, cukr, vanilinový cukr a med promícháme, přidáme mletý mák, mléko a znovu dobře promícháme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.