Maková medová placka z Pojizeří

Kdo se zajímá o pečení, ví, že úspěch hodně záleží na kvalitě mouky. A právě té jsou věnované tyto recepty našich babiček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají postup přípravy makové medové placky.

Ingredience
  • 35 dkg hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 dkg cukru s vanilkou
  • 5 dkg mletého máku
  • 15 dkg másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
Ingredience
  • Náplň: 15 dkg švestkových povidel
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 10 dkg mletého máku
  • 4 lžíce mléka

V mouce rozmícháme sůl, cukr s vanilkou a umletý mák. Přidáme máslo, vejce, tekutý med a mléko. Vypracujeme na hladké těsto, rozdělíme na tři díly, které rozválíme na tenké placky. První položíme na slabě pomaštěný plech, potřeme náplní, překryjeme druhou, potřeme náplní a navrch zakryjeme třetím dílem, potřeme vajíčkem a upečeme.

Příprava náplně: švestková povidla, cukr, vanilinový cukr a med promícháme, přidáme mletý mák, mléko a znovu dobře promícháme.