Losos s kmínem na másle
Nedílnou součástí jídelníčku v dobách našich babiček byly ryby. Dokonce losos byl v té době obyčejnou rybou a tak se běžně připravoval i ve venkovských domácnostech. Třeba s kmínem na másle. Jak na to napoví Vladimíra Jakouběová, se kterou recepty natáčí redaktor Jaroslav Hoření.
- ½ kg lososa
- 2 lžíce másla
- tlučený kmín
- 2 lžíce sádla
- sůl
Omyté a osušené maso potřeme rozpuštěným vlažným máslem a necháme půl hodiny odpočinout. Na pánvi rozpálíme zbytek másla se sádlem. Rybu z obou stran osolíme a posypeme kmínem. Položíme na pánev kůží dolů a z každé strany opečeme 2-3 minuty (podle velikosti porcí).
Podáváme s dušeným hráškem a vařenými bramborami nebo jenom s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.