Lepenice s uzeným
Neděle se nepočítala mezi postní dny a tak si z kuchyní našich babiček připomeneme jedno jídlo s masem, které se vařilo i v postním období. Lepenici s uzeným připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- ½ kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 kg brambor
- ½ kg uzené krkovice
- 4 lžíce másla
- 1 dcl černého piva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zelí scedíme, ale nálev nevyléváme. Vymačkáme z něj zbylou tekutinu a pokrájíme ho nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme zelí, ochutíme solí a kmínem, podlijeme trochu vodou, přiklopíme a podusíme doměkka.
Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Maso nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo, opečeme na něm maso a přilijeme pivo. Povaříme. Uvařené brambory slijeme, vsypeme k nim zelí, šťouchadlem na brambory rozmačkáme na hrubší kaši a podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme nálevem ze zelí. Lepenici podáváme s plátkem uvařeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.