Lepenice s uzeným

Neděle se nepočítala mezi postní dny a tak si z kuchyní našich babiček připomeneme jedno jídlo s masem, které se vařilo i v postním období. Lepenici s uzeným připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ½ kg kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 1 kg brambor
  • ½ kg uzené krkovice
  • 4 lžíce másla
  • 1 dcl černého piva
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Zelí scedíme, ale nálev nevyléváme. Vymačkáme z něj zbylou tekutinu a pokrájíme ho nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme zelí, ochutíme solí a kmínem, podlijeme trochu vodou, přiklopíme a podusíme doměkka.

Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Maso nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo, opečeme na něm maso a přilijeme pivo. Povaříme. Uvařené brambory slijeme, vsypeme k nim zelí, šťouchadlem na brambory rozmačkáme na hrubší kaši a podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme nálevem ze zelí. Lepenici podáváme s plátkem uvařeného masa.