Kruchovky podle receptu z Lomnicka

Recepty našich babiček jsou dnes dušičkové. Připomeneme si různé druhy obřadního pečiva a podle receptu z Lomnicka vyzkoušíme kruchovky. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření v turnovském Muzeu Českého ráje s Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 1 kg žitné mouky
  • 4 dkg droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • 2 polévkové lžíce octa
  • ½ litru vlažného mléka
  • ¼ l vlažné vody
  • lžíce řepkového oleje
  • asi ¼ l mléka na vlhčení rohlíků
  • nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
  • sádlo na vymazání plechu

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promícháme. Vyklopíme na pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, které vyvalíme, z placek vykrájíme trojúhelníky, které stáčíme do tvaru rohlíků. Posolíme, pokmínujeme, přeneseme na vymazaný plech a pečeme. Během pečení potíráme mlékem, upečené vodou.