Kruchovky podle receptu z Lomnicka
Recepty našich babiček jsou dnes dušičkové. Připomeneme si různé druhy obřadního pečiva a podle receptu z Lomnicka vyzkoušíme kruchovky. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření v turnovském Muzeu Českého ráje s Vladimírou Jakouběovou.
- 1 kg žitné mouky
- 4 dkg droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- ¼ lžičky drceného kmínu
- 2 polévkové lžíce octa
- ½ litru vlažného mléka
- ¼ l vlažné vody
- lžíce řepkového oleje
- asi ¼ l mléka na vlhčení rohlíků
- nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
- sádlo na vymazání plechu
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promícháme. Vyklopíme na pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, které vyvalíme, z placek vykrájíme trojúhelníky, které stáčíme do tvaru rohlíků. Posolíme, pokmínujeme, přeneseme na vymazaný plech a pečeme. Během pečení potíráme mlékem, upečené vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.