Hovězí dušené s kořením

I když se to nezdá, už v dobách našich babiček existovala spousta kuchyňských pomůcek, které ulehčovaly vaření. Tentokrát nás čeká jejich bohatý seznam a někdy se k nim vrátíme. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají i recept na hovězí dušené s kořením.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Na nudličky rozkrájenou slaninu vyválej v tlučeném hřebíčku, pepři a soli, pak ní prostrkej řádně sklepané maso, dej je do rendlíku na ní rozpálené sádlo, petružel, cibuli a mrkev, přidej několik bobkových list a postav to na oheň. Když začíná maso hnědnout, obrať je, přidej trochu tlučeného pepře, hřebíčku a nového koření, přilej trochu vína, přikrej to a nech to na mírném ohni asi tři hodiny dusit. Maso pak vyndej na mísu, polej vlastní šťávou a dej na stůl obložené dušenou mrkví neb kapustou, neb okrášlené citrónovými koláčky.