Dort ze svatojanského chleba podle receptu Domácího cukrářství sester Versbachových

Zatím co na venkově se recepty zapisovaly ručně do notýsků, receptářů, ve městech se už prodávaly kuchařské knihy. A z jedné z nich vybrala Vladimíra Jakouběová dort ze svatojánského chleba. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Tři 8 žloutků se 14 dkg prosetého cukru a šťávou a kůrou z 1 citronu, až se to zpění, a přimíchej pak 14 dkg jemně strouhaného svatojanského chleba a 14 dkg strouhaných a oloupaných mandlí. Pak do toho zamíchej lehce sníh z 8 bílků, dej hmotu do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pec ji. Když dort vychladl, okrášli jej libovolnou polevou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.