Cibuláč – kuře na cibuli
Kuře na cibuli neboli cibuláč je dodnes oblíbeným receptem. V dobách našich babiček byl tento pokrm spojen s významným dnem obřadního roku. A tak si tento recept připomeneme s Vladimírou Jakouběovou.
- 1 kuře
- 70 dkg oloupané cibule
- sůl
- kmín
- 2 lžíce sádla
- kousek másla
- zelená petrželka
- domácí široké nudle
Pekáč důkladně vytřeme sádlem. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rovnoměrně rozložíme do pekáče. Kuře rozpůlíme, omyjeme a osušíme. Ze všech stran je osolíme, okmínujeme a uložíme na cibuli. Na maso položíme dva plátky másla. Nepodléváme, cibule pustí tekutiny dost. Pekáč přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Potom odkryjeme, kuře přelejeme vypečenou šťávou a odkryté dopečeme dozlatova.
Mezitím uvaříme a scedíme nudle. Upečené kuře vyndáme z pekáče a do cibulového výpeku vmícháme nudle. Když nasají šťávu – dáme na talíř s porcí kuřete a posypeme posekanou petrželovou natí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.