Cibuláč – kuře na cibuli

Kuře na cibuli neboli cibuláč je dodnes oblíbeným receptem. V dobách našich babiček byl tento pokrm spojen s významným dnem obřadního roku. A tak si tento recept připomeneme s Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 70 dkg oloupané cibule
  • sůl
  • kmín
  • 2 lžíce sádla
  • kousek másla
  • zelená petrželka
  • domácí široké nudle

Pekáč důkladně vytřeme sádlem. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rovnoměrně rozložíme do pekáče. Kuře rozpůlíme, omyjeme a osušíme. Ze všech stran je osolíme, okmínujeme a uložíme na cibuli. Na maso položíme dva plátky másla. Nepodléváme, cibule pustí tekutiny dost. Pekáč přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Potom odkryjeme, kuře přelejeme vypečenou šťávou a odkryté dopečeme dozlatova.

Mezitím uvaříme a scedíme nudle. Upečené kuře vyndáme z pekáče a do cibulového výpeku vmícháme nudle. Když nasají šťávu – dáme na talíř s porcí kuřete a posypeme posekanou petrželovou natí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.