Česnečka z divoké mrkve
Česnečka má řadu různých podob, v Pojizeří se vařila i s využitím divoké mrkve, která ji dala zvláštní chuť. Recept má Vladimíra Jakouběová.
- 2 cibule
- 3 lžíce sádla
- 2–3 brambory
- 8–10 kořenů divoké mrkve i s natí
- česnek, nebo česnek medvědí
Cibulku osmažíme, zalijeme vodou, přidáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a uvaříme do měkka, před koncem varu přidáme nať a dva až tři stroužky česneku, případně deset listů najemno pokrájeného česneku medvědího, můžeme zahustit jíškou, nebo polévkovými nudlemi. Osolíme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.