Bramborový koláč

Když se podíváme do rozpisu surovin tohoto receptu našich babiček, uvidíme kombinaci brambor, cukru, ořechů a skořice. Na první pohled to vypadá nezvykle, ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z toho, s použitím dalších surovin, upéct bramborový koláč.

Ingredience
  • ½ kg pšeničné mouky
  • 5 dkg droždí
  • 10–12 vařených a nastrouhaných brambor
  • 3 vejce
  • 25 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • skořice
  • vlašské ořechy
  • špetka soli

Brambory jemně nastrouháme. Z droždí, ½ dcl teplé vody a 2 lžic mouky zaděláme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme brambory, cukr, změklé máslo, vejce, vzešlý kvásek a zpracujeme na vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté vložíme na tukem vymazaný vyšší plech.

Na těsto dáme na plátky nakrájená jablka, posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Ze zbylého těsta uděláme na koláči mřížku, nebo různé ozdoby vykrájíme formičkou, potřeme je rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme.