Bramborový koláč

Když se podíváme do rozpisu surovin tohoto receptu našich babiček, uvidíme kombinaci brambor, cukru, ořechů a skořice. Na první pohled to vypadá nezvykle, ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z toho, s použitím dalších surovin, upéct bramborový koláč.

Ingredience
  • ½ kg pšeničné mouky
  • 5 dkg droždí
  • 10–12 vařených a nastrouhaných brambor
  • 3 vejce
  • 25 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • skořice
  • vlašské ořechy
  • špetka soli

Brambory jemně nastrouháme. Z droždí, ½ dcl teplé vody a 2 lžic mouky zaděláme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme brambory, cukr, změklé máslo, vejce, vzešlý kvásek a zpracujeme na vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté vložíme na tukem vymazaný vyšší plech.

Na těsto dáme na plátky nakrájená jablka, posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Ze zbylého těsta uděláme na koláči mřížku, nebo různé ozdoby vykrájíme formičkou, potřeme je rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?