Babiččiny smažené buchtičky
V dobách našich babiček si hospodyně především na venkově musely obstarat téměř všechno samy. A tak se v chalupách dokonce lisoval olej. Z čeho, a jak na něm připravit smažené buchtičky, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 2 dcl mléka
- špetka soli
- 5 lžic cukru
- 3 žloutky
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 a půl kg hladké mouky
- ¼ kg polohrubé mouky
- 3 dkg čerstvého droždí
- domácí olej na smažení
- povidla
- perník na strouhání
Z mouky, mléka, cukru másla a vzešlého kvásku vypracujeme těsto. Dáme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka, dáme je na pomoučený vál, přikryjeme a necháme nakynout. Koncem vařečky do každého vytlačíme důlek. Buchtičky vkládáme do rendlíku s rozpáleným olejem důlkem dolů a pomalu smažíme. Když zčervená spodní strana, otočíme a osmažíme i z druhé strany. Dáme na síto odkapat, pak každou potřeme povidly a posypeme nastrouhaným perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.