Babiččiny smažené buchtičky

V dobách našich babiček si hospodyně především na venkově musely obstarat téměř všechno samy. A tak se v chalupách dokonce lisoval olej. Z čeho, a jak na něm připravit smažené buchtičky, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 2 dcl mléka
  • špetka soli
  • 5 lžic cukru
  • 3 žloutky
  • 5 dkg rozpuštěného másla
  • 1 a půl kg hladké mouky
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • 3 dkg čerstvého droždí
  • domácí olej na smažení
  • povidla
  • perník na strouhání

Z mouky, mléka, cukru másla a vzešlého kvásku vypracujeme těsto. Dáme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka, dáme je na pomoučený vál, přikryjeme a necháme nakynout. Koncem vařečky do každého vytlačíme důlek. Buchtičky vkládáme do rendlíku s rozpáleným olejem důlkem dolů a pomalu smažíme. Když zčervená spodní strana, otočíme a osmažíme i z druhé strany. Dáme na síto odkapat, pak každou potřeme povidly a posypeme nastrouhaným perníkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.