Babiččiny buchty se švestkama

Každý bude určitě znát nějaký recept na zpracování švestek. My si připomeneme jeden z kuchyní našich babiček. Vladimíra Jakouběová poradí, jak upéct buchty se švestkama. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 20 dkg másla
  • ½ l mléka
  • 6 dkg kvasnic
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • švestky

Do mísy dáme vejce a žloutek, sůl, máslo. Pořádně rozmícháme. Do vlažného mléka přidáme cukr, necháme rozpustit a nadrobíme kvasnice. Zamícháme a necháme vykynout. Po vykynutí nalijeme do mísy a přidáme mouku. Pořádně vymísíme a dáme kynout přikryté utěrkou.

Po vykynutí nasypeme na vál hladkou mouku a lžičkou děláme malé bochánky, které rozválíme a naplníme švestkami (1 buchta – 3 švestky). Následně vytvarujeme buchtičky, dáváme je vedle sebe na tukem vymazaný pekáč a pomažeme je máslem. Necháme ještě chvíli kynout. Poté dáme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Nakonec posypeme cukrem.