Babiččina ořechová bábovka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží historii pěstování lísky obecné a poradí, jak upéct ořechovou bábovku.

Ingredience
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg změklého másla
  • 15 dkg mletých lískových ořechů
  • ¼ l smetany
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Změklé máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme ořechy, smetanu a promícháme. Potom vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě 50 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Vychladlou bábovku poprášíme moučkovým cukrem.