Babiččina ořechová bábovka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží historii pěstování lísky obecné a poradí, jak upéct ořechovou bábovku.
- 3 vejce
- špetka soli
- 20 dkg cukru
- 15 dkg změklého másla
- 15 dkg mletých lískových ořechů
- ¼ l smetany
- 20 dkg polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Změklé máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme ořechy, smetanu a promícháme. Potom vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě 50 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Vychladlou bábovku poprášíme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.