Babiččina česneková krkovice

V povídání o dobách našich babiček čeká ještě jedno posvícenské téma a také posvícenská dobrota. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na pečení česnekové krkovice.

Ingredience
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 10-15 stroužků česneku (podle velikosti a chuti)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • větvička rozmarýnu
  • sádlo

Maso omyjeme a osušíme. Ostrým špičatým nožem do masa napícháme díry a do každé zastrčíme stroužek česneku. Potom celý kus masa ze všech stran potřeme sádle, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, přidáme větvičku rozmarýnu a dáme chladna. Druhý den zabalené maso vložíme do trouby a pomalu přikryté pečeme asi 3 hodiny. Upečené maso vytáhneme z trouby a maso necháme „odpočinout“. Potom nakrájíme na plátky. Podávat můžeme s bramborovými knedlíky a dušeným zelím, studené s dobrým čerstvým chlebem a kyselými okurkami.