Bába z chleba
Kdo by neznal rčení, že dobrá hospodyňka pro pírko i za plot skočí. Možná ještě více hospodárné byly naše babičky v kuchyni. Jak dokládá recept Vladimíry Jakouběové na bábu z chleba.
Usušený chléb utlučeme a prosejeme; na pekáč dáme kousek sádla nebo másla (na talíř chleba počítáme jednu lžíci omastku), chléb na tom osmažíme do růžova, přidáme lžičku strouhaných jadérek ze švestek nebo meruněk (používaly se jako levná náhražka mandlí). Prochladlý chléb pokropíme mlékem, aby zvlhnul.
Vymažeme rendlík nebo formu omastkem, vysypeme moukou, do ní dáme vrstvu toho chleba, posypeme trochou skořicového cukru, na to dáme vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme to opět cukrem se skořicí, pokropíme dobrou kyselou smetanou, dáme opět vrstvu chleba atd., až jest forma plná. Na povrch musí přijíti chléb. Ten poklademe kousky másla a volněji asi 3/4 hodiny pečeme. Upečený vyklopíme a posypeme cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.