Anglická roštěná

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Andrzej Szymański

Babiččiny recepty: Anglická roštěná

Nahlédneme do vybavení městských kuchyní na začátku minulého století a ze stejné doby bude recept na anglickou roštěnou. Z časopisu z roku 1907.

Ingredience
  • roštěnky
  • sůl
  • mouka na zaprášení
  • máslo
  • cibule
  • malá mrkev
  • kousek celeru
  • kořínek petržele a zelená petržel
  • dvě sardelky
  • trochu octa
  • 3 až 4 lžíce vody
  • čtvrt litru kyselé smetany

Na prst tlusté roštěnky se poněkud naklepají, osolí, po jedné straně moukou zapráší a v rozpáleném másle rychle opečou; načež se vyndají a nechají zatím na talíři ležeti. Do zbylé mastnoty dá se na nudličky nakrájená cibule, malá mrkvička, kousek celeru, kořínek petržele, vše na nudličky drobně rozkrájeno; dále dvě čistě obrané sardelky a troška drobounce usekané zelené petružele. Vše se usmaží do hněda; načež se to zapráší lžicí mouky, dobře se to promíchá a přileje se k tomu po chvíli trochu octa a 3 až 4 lžíce vody. Když je koření do měkka udušeno, vloží se do toho upečené roštěnky, nechá se vše ještě dobře povařit a přidá se na konec ještě čtvrt litru dobré kyselé smetany. Na stůl dají se k tomu brambory opečené na sádle.