Anglická roštěná
Nahlédneme do vybavení městských kuchyní na začátku minulého století a ze stejné doby bude recept na anglickou roštěnou. Z časopisu z roku 1907.
- roštěnky
- sůl
- mouka na zaprášení
- máslo
- cibule
- malá mrkev
- kousek celeru
- kořínek petržele a zelená petržel
- dvě sardelky
- trochu octa
- 3 až 4 lžíce vody
- čtvrt litru kyselé smetany
Na prst tlusté roštěnky se poněkud naklepají, osolí, po jedné straně moukou zapráší a v rozpáleném másle rychle opečou; načež se vyndají a nechají zatím na talíři ležeti. Do zbylé mastnoty dá se na nudličky nakrájená cibule, malá mrkvička, kousek celeru, kořínek petržele, vše na nudličky drobně rozkrájeno; dále dvě čistě obrané sardelky a troška drobounce usekané zelené petružele. Vše se usmaží do hněda; načež se to zapráší lžicí mouky, dobře se to promíchá a přileje se k tomu po chvíli trochu octa a 3 až 4 lžíce vody. Když je koření do měkka udušeno, vloží se do toho upečené roštěnky, nechá se vše ještě dobře povařit a přidá se na konec ještě čtvrt litru dobré kyselé smetany. Na stůl dají se k tomu brambory opečené na sádle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka