Zelné placky s uzeným

Zavítáme do historické měšťanské černé kuchyně, které vévodil stolokrb. A na něm se pekly třeba zelné placky s uzeným. Recept na ně a další zajímavosti vyhledala Vladimíra Jakouběová a zaznamenal Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 30 dkg kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 15 dkg mouky
  • 2 vejce
  • 1 dcl mléka
  • špetka tlučeného kmínu
  • lžíce soli
  • lžička majoránky
  • 20 dkg uzeného masa
  • máslo či sádlo na potření

Zelí scedíme a překrájíme na menší kousky, cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce a po částech vmícháme mléko. Rozmícháme na hladké těsto, pak do něj zapracujeme zelí, nakrájené uzené maso, cibulku a koření. Důkladně promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Na plátu pomazaném špekovou kůží pečeme placky. Hotové potřeme máslem či sádlem.