Zelňačka s uzeným
Ne všechny recepty našich babiček upadly časem v zapomnění. Tentokrát nám redaktor Jaroslav Hoření přivezl od sběratelky receptů Vladimíry Jakouběové recept známý, na zelňačku s uzeným. Co je ale už méně známé, co všechno měli lidé v tento čas na starosti a jak si navzájem pomáhali.
- 40 dkg kysaného zelí
- 1 velká cibule
- ¼ l smetany
- 2 dcl kysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- celý pepř
- kmín
- bobkový list
- sůl
- 3–4 brambory
- 20 dkg uzeného masa nebo klobásky
- sádlo
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a kysané zelí, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme celým pepř a bobkový list a povaříme. Zvlášť uvaříme oloupané brambory, s kmínem a solí (v zelí zůstávají dlouho tvrdé). Když je zelí měkké, přidáme k němu brambory, přidáme jíšku z mouky a sádla, krátce povaříme, a nakonec zjemníme smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.