Zelňačka s uzeným

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kysané zelí

Ne všechny recepty našich babiček upadly časem v zapomnění. Tentokrát nám redaktor Jaroslav Hoření přivezl od sběratelky receptů Vladimíry Jakouběové recept známý, na zelňačku s uzeným. Co je ale už méně známé, co všechno měli lidé v tento čas na starosti a jak si navzájem pomáhali.

Ingredience
  • 40 dkg kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • ¼ l smetany
  • 2 dcl kysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • celý pepř
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl
  • 3–4 brambory
  • 20 dkg uzeného masa nebo klobásky
  • sádlo

Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a kysané zelí, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme celým pepř a bobkový list a povaříme. Zvlášť uvaříme oloupané brambory, s kmínem a solí (v zelí zůstávají dlouho tvrdé). Když je zelí měkké, přidáme k němu brambory, přidáme jíšku z mouky a sádla, krátce povaříme, a nakonec zjemníme smetanou.