Žebírka v kyselém zelí
V dobách našich babiček byl vztah lidí k venkovské krajině mnohem vřelejší. Krajina často poskytovala obživu a tak ji bylo nutné udržovat a třeba dosazovat ovocnými stromy. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznámí nejen s ovocnářstvím, ale také s přípravou žebírka v kyselém zelí.
- 4 lžíce sádla na smažení
- 2 jablka
- hrnek kysaného bílého zelí
- 2 bobkové listy
- 3 cibule
- 5 dkg slaniny
- 6 vepřových žebírek
- 4 kuličky jalovce
Očištěná a vykrájená jablka nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na proužky a spolu s jemně pokrájenou cibulí opečeme na sádle. Přidáme zelí, jablka, koření a trochu vody. Vše necháme asi ½ hodiny podusit.
Žebírka osolíme a opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran. Vložíme je do dušeného zelí s jablky a ochutíme solí a cukrem. Podusíme asi ½ hodiny. Podáváme s bramborovými knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.