Zapečená řípa

Z receptů, které se v tento čas vařily v chalupách, Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali zapečenou řípu a přidali i něco pranostik.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Ingredience
  • 4 červené řepy
  • 3 větší brambory
  • 1 větší cibule
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • strouhanka na vysypání pekáčku

Předvařenou červenou řepu i brambory oloupej a nakrájej na tenké plátky, cibuli nakrájej nadrobno a osmaž na sádle nebo másle dozlatova. V míse smíchej řepu, brambory a osmaženou cibuli. Osol, opepři a můžeš přidat i špetku majoránky. Pekáč vymaž tukem a vysyp strouhankou. Směs rozprostři do pekáče a zalij rozšlehanými vejci s mlékem. Peč ve vyhřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Pokud zbyl kousek uzeného masa nebo škvarky, přidej to do mísy.