Zadělávané jelení přední maso k poctě svatého Huberta

V receptech našich babiček připomeneme postavu svatého Huberta a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají zvěřinový recept na zadělávané jelení přední maso.

Ingredience
  • 2 kg jeleního předního masa
  • sůl
  • 8 zrnek tlučeného pepře
  • 10 dkg slaniny
  • 10 dkg másla
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • 4 zrnka pepře
  • 2 zrnka jalovce
  • proutek tymiánu
  • 4 dkg ořechových jader
  • 4 dkg chleba
  • 2 lžíce octa
  • červené víno a voda podle potřeby
  • půl kávové lžičky bramborové moučky

Jelení krk, hrudí, nebo plec osolíme, potřeme kořením a dáme uležet do studena na 3 hodiny. V kastrole na rozehřáté na kostičky nakrájené slanině a másle usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, jalovec, tymián, jádra z velkých ořechů a ustrouhaný chléb. Odleželou zvěřinu nakrájíme, vložíme na zeleninu, zalijeme octem, červeným vínem a vodou (aby byla potopena), přikryjeme poklicí a dusíme do měkka asi 2–3 hodiny. Poté maso vyndáme, šťávu zaprášíme bramborovou moučkou, povaříme a prolisovanou nalijeme na maso.